Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 21 februari 2017

Europa moet journalisten beter beschermen

D66-Europarlementarier Marietje Schaake en D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleiten vandaag in het Parool voor een stevige Europese aanpak om de persvrijheid wereldwijd te waarborgen. “Wij willen dat de nieuwe Europese Commissie persvrijheid hoger op de agenda zet. Persvrijheid is een groot goed online en offline. Europa moet de standaard zetten, maar dat kan alleen als problemen in eigen huis hard worden aangepakt”, aldus de D66’ers.

D66 wil dat de Commissaris voor de grondrechten bindende doorzettingsmacht krijgt. Sjoerdsma: “Persvrijheid moet net zo hard afdwingbaar zijn als de Europese begrotingsregels. De Commissie kan dan wel ingrijpen, waarom niet als het gaat om schending van de persvrijheid?”

Journalisten buiten Europa

Ook verslaggevers en bloggers in landen buiten Europa moeten beter beschermd worden. D66 wil dat er een fonds komt voor juridische bijstand zodat deze minder kwetsbaar zijn om kapot geprocedeerd te worden. De export van surveillance technologieën waarmee dictatoriale regeringen journalisten in de gaten kunnen houden moeten aan banden gelegd worden. “Journalisten moeten in vrijheid en zonder druk hun werk kunnen doen. Zonder vrije pers kunnen regeringen niet worden gecontroleerd, aangesproken of bijgestuurd”, aldus Schaake.

Lees het complete artikel op de website van D66-europarlementariër Marietje Schaake.